Мікразим / Захворювання ШКТ

Застосування Мікразиму при захворюваннях ШКТ

Показання до застосування Мікразиму надзвичайно широкі. Прийом Мікразиму рекомендований при порушеннях травлення, обумовлених дефіцитом ферментів, недостатності зовнішньосекреторної функції підшлункової залози, захворюваннях шлунку, печінки і жовчного міхура, кишечнику та інших захворюваннях:

 
1 Хронічний панкреатит

Захворювання, що супроводжується запаленням підшлункової залози. При панкреатиті ферменти, що виробляються підшлунковою, не надходять до дванадцятипалої кишки і викликають запалення залози, руйнуючи її зсередини.

Хронічний панкреатит
Запалена підшлункова залоза
Запалена підшлункова залоза
Дванадцятипала кишка
Дванадцятипала кишка
Головна протока
Головна протока
Загальна жовчна протока
Загальна жовчна протока
Великий сосочок із загальною протокою, що відкривається
Великий сосочок із загальною протокою, що відкривається
 

При лікуванні хронічного панкреатиту, окрім дієти і препаратів, що усувають причини виникнення захворювання, для нормалізації травлення, рекомендується прийом препарату Мікразим, що доставляє ферменти безпосередньо в дванадцятипалу кишку.

Харчування при хронічному панкреатиті. Дієта №5 (варіант II)

Мета дієти: механічне і хімічне оберігання шлунку і кишечнику, зменшення рефлекторної збудливості жовчного міхура. Їжу готують у протертому вигляді, на пару або запікають у духовці. Режим харчування дробовий, 5-6 разів на день.

Перелік рекомендованих продуктів і страв

Рекомендуються:

Хліб і хлібобулочні вироби: пшеничний хліб 1-го і 2-го сортів вчорашньої випічки або підсушений (200-300 г на день), нездобне печиво.

Супи: вегетаріанські овочеві, круп'яні (окрім пшона і кукурудзи), протерті або слизові з додаванням малої кількості вершкового масла (5 г) або сметани (10 г).

М'ясо і риба: м'ясо нежирних сортів (яловичина, телятина, курка, індичка, кролик) без фасцій, сухожиль і жиру, у відвареному або паровому вигляді (котлети, кнелі, фрикадельки, бефстроганов, пюре, суфле, рулет тощо), в періоди ремісії – м'яке і нежирне м'ясо; курка, кролик, індичка допускаються у відвареному вигляді шматком, риба нежирних сортів (тріска, окунь, судак, щука та ін.) у відвареному виді шматком або рублена (тефтелі, суфле, котлети).

Крупи і макаронні вироби: каші з різних круп (манної, гречаної, вівсяної, перлової, рисової), вермішель, макарони, каші протерті, напівв'язкі; готуються на воді або навпіл з молоком.

Молоко і молочні продукти: прісний сир, краще домашнього виготовлення, кальцинований або з кефіру, в натуральному вигляді або у вигляді запечених пудингів; сметана і вершки в стравах, некислий кефір, негострі тверді сири.

Яйця: білковий омлет (з 2 яєць).

Овочі: овочі відварені і запечені в протертому вигляді (морква, гарбуз, картопля, цвітна капуста, зелений горошок, молода квасоля, буряк).

Жири: вершкове несолоне масло (30 г), оливкова або рафінована соняшникова олія (10-15 г) додається в страву.

Фрукти, ягоди, солодощі: некислі печені або протерті яблука (без шкірки), протерті кислі компоти зі свіжих і сухих фруктів, желе, муси з соків на ксиліті або сорбіті.

Напої: слабкий чай з лимоном, фруктово-ягідні соки без цукру, розбавлені водою, відвари шипшини, ромашки або чорної смородини.

Соуси: молочні неміцні на овочевому відварі, фруктово-ягідні підливи.

 

Виключаються: 

Міцні м'ясні, рибні, грибні бульйони, жирне м'ясо і риба, тугоплавкі жири, копченина, консерви, ковбаси, соління, маринади, прянощі, гриби, міцний чай, кава, какао, шоколад, білокачанна капуста, щавель, салат, редис, редька, ріпа, бобові, сирі непротерті овочі і фрукти, журавлина.

Здобні борошняні і кондитерські вироби, житній хліб, холодні страви і напої, морозиво, газовані і алкогольні напої.

 
2 Гастрит і гастродуоденіт

Гастрит – запалення внутрішньої слизової оболонки стінки шлунку. Хронічний гастрит – одне з найпоширеніших захворювань ШКТ, проявляється хронічним запаленням слизової оболонки, а іноді і глибших шарів стінки шлунку. У разі поширення запалення на дванадцятипалу кишку розвивається гастродуоденіт. У 75% випадків хронічний гастрит супроводжується хронічним холециститом.

Гастрит і гастродуоденіт
Тіло шлунку
Тіло шлунку
Слизова оболонка
Слизова оболонка
Вогнище запалення
Вогнище запалення
 

 

Хронічний гастрит і гастродуоденіт практично завжди супроводжуються порушеннями відтоку жовчі з жовчного міхура. В результаті розвивається ферментативна недостатність, усунути яку допоможе прийом препарату Мікразим.

Харчування при гастриті і гастродуоденіті. Дієта №1:

Мета дієти: помірне хімічне, механічне і термічне оберігання шлунково-кишкового тракту при повноцінному харчуванні, зменшення запалення, поліпшення загоєння виразок, нормалізація секреторної і рухової функцій шлунку. У дієті обмежуються сильні збудники і подразники слизової оболонки шлунку, у тому числі холодні і гарячі, продукти, що важко перетравлюються і довго затримуються в шлунку. Їжа має бути протертою, напіврідкою і пюреподібною, відвареною у воді або на пару. Дієтою передбачається помірне обмеження куховарської солі.

Перелік рекомендованих продуктів і страв

Рекомендуються:

Хліб і хлібобулочні вироби: хліб пшеничний з борошна вищого і 1-го ґатунку вчорашньої випічки або підсушений; сухий бісквіт, печиво сухе. 1-2 рази на тиждень – добре випечені нездобні булочки, печені пиріжки з яблуками, відвареним м'ясом або рибою і яйцями, джемом, сиром.

Супи: супи з дозволених протертих овочів на морквяному, картопляному відварі; молочні супи з протертих або добре розварених круп (геркулес, манна, рис тощо), вермішелі, з додаванням протертих овочів, молочні супи-пюре з овочів; супи-пюре із наперед виварених курей або м'яса, з протертих солодких ягід з манною крупою. Супи заправляють вершковим маслом, яєчно-молочною сумішшю, вершками.

М'ясо і птиця: м'ясо і птиця нежирні, без сухожиль, фасцій і шкіри у птахів. Парові і відварені страви з яловичини, молодої нежирної баранини і обрізної свинини, курей, індички, телятини, кролика, шматочками і рублені.

Нежирні види риби без шкіри, шматком або у вигляді котлетної маси. Вариться у воді або на пару.

Молоко і молочні продукти: некислі кисле молоко, ацилофилін. Свіжі некислий сир (протертий) і сметана. Сирні страви: запечені сирники, суфле, ліниві вареники, пудинги. Негострий сир, тертий, зрідка – скибочками.

Яйця: яйця – 1-2 шт. на день некруто або у вигляді парового омлету.

Крупи і макаронні вироби: манна, рисова, гречана, вівсяна каші, зварені на молоці або воді (напіврідкі або протерті). Парові суфле, пудинги, котлети з мелених круп. Вермішель, макарони – подрібнені відварені.

Овочі: Картопля, морква, буряк, цвітна капуста, зварені на пару або протерті (пюре, суфле, парові пудинги). Непротерті ранні гарбуз і кабачки. Дрібно шаткований кріп у супи. Стиглі некислі томати (до 100 г).

Закуски: салати з відварених овочів, м'яса, риби, язик відварений, паштет з печінки, ковбаси: докторська, молочна, дієтична. Заливна риба на овочевому відварі, ікра осетрових, зрідка вимочений нежирний оселедець і форшмак, негострий твердий сир, несолона шинка без жиру.

Фрукти, ягоди, солодощі: фрукти і ягоди в протертому, вареному і печеному вигляді, солодкі ягоди і фрукти у будь-якому вигляді. З солодких страв: пюре, киселі, муси, желе, самбуки, компоти (протерті), меренги, сніжки, вершковий крем, молочний кисіль. Цукор, мед, некисле варення, зефір, пастила.

Соуси: молочний (бешамель) без пасерування борошна, з додаванням вершкового масла, сметани; фруктові і молочно-фруктові.

Напої: неміцний чай, чай з молоком і вершками, слабкі какао і кава (ненатуральна) з молоком. Солодкі соки з фруктів і ягід. Відвар шипшини.

Жири: вершкове несолоне масло, коров'яче топлене масло вищого сорту.

Виключаються:

Житній і будь-який свіжий хліб, вироби із здобного і листкового тіста.

М'ясні і рибні бульйони, грибні і міцні овочеві відвари, щі, борщі, окрошка.

Жирні і жилаві сорти м'яса і птиці, качка, гуска, консерви, копченина. Жирна, солона, копчена риба, консерви.

Молочні продукти з високою кислотністю, гострі солоні тверді сири. Обмежується сметана.

Яйця, зварені круто, і смажені.

Пшоно, перлова, ячна, кукурудзяна крупи, бобові, цільні макарони.

Білокачанна капуста, ріпа, бруква, редька, щавель, шпинат, цибуля, огірки, солоні, квашені і мариновані овочі, гриби, овочеві закусочні консерви.

Гострі і солоні закуски, консерви, копченина.

Кислі, недостатньо стиглі, багаті на клітковину фрукти і ягоди, непротерті сухофрукти, шоколад, морожене. Обмежено: кріп, петрушка, ванілін, кориця.

М'ясні, рибні, грибні, томатні соуси, хрін, гірчиця, перець.

Газовані напої, квас, чорна кава.

 

 
3 Хронічний холецистит

Хронічний холецистит – запальне захворювання стінки жовчного міхура. Печінка регулярно виділяє жовч, необхідну для процесу травлення, досить їдку субстанцію, що бере участь у розщепленні білків і жирів. Коли відтік і правильний рух жовчі з будь-яких причин порушується, відбувається подразнення і руйнування стінки жовчного міхура, розпочинається запальний процес.

Хронічний холецистит
Жовчний міхур
Жовчний міхур
Заблокована жовчна протока
Заблокована жовчна протока
Вогнище запалення
Вогнище запалення
 

Схема лікування хронічного холециститу передбачає декілька груп ліків і спрямована на усунення основних симптомів хвороби і нормалізацію роботи шлунково-кишкового тракту. Для поповнення дефіциту ферментів і відновлення нормального процесу травлення також рекомендується регулярний прийом препарату Мікразим.

Харчування при хронічному холециститі. Дієта № 5

Мета дієти: хімічне оберігання печінки в умовах повноцінного харчування, сприяння нормалізації функцій печінки і жовчних шляхів, поліпшенню жовчовиділення. Рекомендуються продукти з підвищеним вмістом ліпотропних речовин, клітковини, пектинів, рідини. Протипоказані продукти, багаті на азотисті екстрактні речовини, пурини, холестерин, щавлеву кислоту і продукти окислення жирів, що виникають під час смаження. Страви готують відвареними, запеченими, зрідка – тушкованими. Протирають тільки жилаве м'ясо і багаті на клітковину овочі; борошно і овочі не пасерують. Виключені дуже холодні страви. Режим харчування: 5 - 6 разів на день.

Перелік рекомендованих продуктів і страв

Рекомендуються:

Хліб і борошняні вироби: хліб пшеничний з борошна 1-го і 2-го сорту, житній з сіяного і обдирного борошна вчорашньої випічки. Випечені нездобні вироби з вареним м'ясом і рибою, сиром, яблуками. Печиво затяжне, сухий бісквіт.

Супи: овочеві, круп'яні на овочевому відварі, молочні з макаронними виробами, фруктові, борщ і щі вегетаріанські, холодний суп з буряка. Борошно і овочі для заправки не підсмажують, а підсушують.

  М'ясо і птиця:  Нежирне або знежирене, без фасцій і сухожиль, птиця без шкіри. Яловичина, молода нежирна баранина, м'ясна свинина, кролик, курка, індичка. Відварені, запечені після відварювання, шматком і рублені. Голубці, плов з відвареним м'ясом. Сосиски молочні.

  Риба: нежирні види. Відварена, запечена після відварювання, шматком і у вигляді кнелей, фрикадельок, суфле. Виключають з дієти: жирні види, копчену, солону рибу, консерви.

Молочні продукти: молоко, кефір, ацидофілін, кисле молоко; сметана – як приправа до страв; напівжирний і нежирний сир і страви з нього (запіканки, ліниві вареники, пудинги тощо). Негострий, нежирний твердий сир. Яйця: запечений білковий омлет. До 1 жовтка на день в страви. При переносимості – яйце, зварене некруто, у вигляді омлету. Виключають з дієти: яйця круто і смажені. При жовчнокам'яній хворобі – до 1/2 жовтка на день у страви.

Крупи: будь-які страви з різних круп, особливо гречаної і вівсяної. Плов з сухофруктами, морквою, пудинги з морквою і сиром, крупники. Відварені макаронні вироби.

  Овочі: різні, в сирому, відвареному, тушкованому вигляді – салати, гарніри, самостійні страви. Некисла квашена капуста, цибуля після відварювання, пюре із зеленого горошку.

Закуски: салат зі свіжих овочів з рослинною олією, фруктові салати, вінегрети, ікра кабачкова, заливна риба (після відварювання), вимочений, нежирний оселедець, фарширована риба, салати з морепродуктів, відвареної риби і м'яса, докторська, молочна, дієтична ковбаса, нежирна шинка, негострий, нежирний твердий сир.

Фрукти, ягоди, солодощі: різні фрукти і ягоди (окрім кислих) – сирі, варені, запечені. Сухофрукти. Компоти, киселі, желе, муси, самбуки. Меренги, сніжки. Мармелад, нешоколадні цукерки, пастила, мед, варення. Цукор частково замінювати ксилітом (сорбітом).

Соуси: сметанні, молочні, овочеві, солодкі фруктові підливки. Борошно не пасерують. Кріп, петрушка, ванілін, кориця.

Напої: чай, кава з молоком, фруктові, ягідні і овочеві соки, відвари шипшини і пшеничних висівок. Виключають з дієти: чорна кава, какао, холодні напої.

Жири: вершкове масло в натуральному вигляді і в страви, рослинні рафіновані олії.

Виключаються:

Дуже свіжий хліб, листкове і здобне тісто, смажені пиріжки.

М'ясні, рибні і грибні бульйони, окрошка, щі зелені.

Жирні сорти м'яса, качка, гуска, печінка, нирки, мозок, копченина, більшість ковбас, консерви.

Бобові.

Гострі і жирні закуски, копченина, консерви, ікра.

Шпинат, щавель, редис, редька, цибуля зелена, часник, гриби, мариновані овочі.

Шоколад, кремові вироби, морозиво.

Гірчиця, хрін, перець. 

Свиняче, яловиче, бараняче сало, кулінарні жири.

Обмежують: вершки, молоко 6% жирності, ряжанку, сметану, жирний сир, солоний, жирний твердий сир.

 
4 Синдром подразненого кишечнику (СПК) і кольки
 
 

Синдром подразненого кишечнику (СПК) – одне з найпоширеніших порушень травної системи, на нього страждає приблизно кожен п'ятий на планеті. Причому удвічі частіше він спостерігається у жінок. Синдром може супроводжуватися частим здуттям, спазмами кишечнику, кольками, метеоризмом, діареями або навпаки запорами і завдає масу дискомфорту.

СПК неможливо вилікувати повністю, проте збільшення фізичної активності, правильне харчування і застосування ферментного препарату Мікразим у комплексній терапії допоможуть зменшити його неприємні прояви.

Харчування при синдромі подразненого кишечнику. Дієта №3

Мета дієти: нормалізація порушених функцій кишечнику і пов'язаних з цими порушеннями обмінних процесів в організмі. Виключені продукти і страви, що посилюють бродіння і гниття в кишечнику і негативно впливають на інші органи травлення (багаті жирами, смажені вироби тощо). Їжу готують у неподрібненому вигляді, у воді, на пару або запікають. Овочі і плоди вживають у сирому і вареному вигляді. До дієти включають холодні перші і солодкі страви, напої. Прийом їжі 4-6 разів на день. Вранці бажані холодна вода з медом або соки плодів і овочів; на ніч: кефір, компоти зі свіжих або сухих фруктів, свіжі фрукти, чорнослив.

Перелік рекомендованих продуктів і страв

Рекомендуються:

Хліб і борошняні вироби: хліб пшеничний з борошна 2-го сорту, зерновий барвихінський, докторський; при переносимості – житній. Усе – вчорашньої випічки. Печиво нездобне, сухий бісквіт. Нездобні випечені вироби з фруктами і ягодами – обмежено.

Супи: На неміцному, знежиреному м'ясному і рибному бульйоні, овочевому відварі. Переважно овочеві (борщі, щі, суп з буряка), з перловою крупою, фруктові.

М'ясо і птиця: нежирні сорти різних видів м'яса, курка, індичка – варені, запечені в основному шматком, іноді рублені. Сосиски молочні. Риба. Нежирні види. Шматком – відварена, запечена. Страви з морепродуктів. Молочні продукти. Молоко в стравах. Різні кисломолочні напої. Сир свіжий і страви з нього: пудинги, ліниві вареники, ватрушка, у поєднанні з крупами. Вершки. Негострий твердий сир. Сметана в страви.

Яйця: до 2 штук на день. Зварені некруто, парові омлети, білкові омлети в страви.

Крупи і макаронні вироби: в основному у вигляді розсипчастих каш і запіканок з гречаної, пшоняної, пшеничної, ячної круп, зварених у воді з додаванням молока.

Овочі: буряк, морква, томати, салат, огірки, кабачки, гарбуз, цвітна капуста – сирі і варені на гарніри, у вигляді запіканок. Капуста білокачанна, зелений горошок – у вареному вигляді і при переносимості.

  Закуски: салати з сирих овочів і вінегрети з рослинною олією, ікра овочева, фруктові салати. Твердий сир негострий, шинка нежирна, оселедець вимочений, м'ясо і риба заливні.

Фрукти, солодкі страви і солодощі: свіжі, стиглі, солодкі фрукти і ягоди сирі і в стравах у підвищеній кількості. Сушені фрукти в розмоченому вигляді і в різних стравах (чорнослив, курага, урюк, інжир). Мед, варення, мармелад, пастила, молочна карамель.

Соуси і прянощі: на неміцному м'ясному, рибному бульйоні, томатний, молочний бешамель, рідше – сметанний, фруктові. Кріп, петрушка, селера, лавровий лист.

Напої: чай, кави із замінників. Відвар шипшини і пшеничних висівок, соки фруктові і овочеві (зі слив, абрикос, моркви, томатів тощо).

Жири: масло вершкове. Рослинні олії – в страви. 

 

Виключаються:

Хліб з борошна вищих сортів, листкове і здобне тісто.

Редька, редис, часник, цибуля, ріпа, гриби.

Жирні види, копчена риба, консерви.

Яйця, зварені круто, смажені. 

Рис, манна крупа, саго, вермішель, бобові.

Жирні сорти м'яса, качка, гуска, копченина, консерви. 

Жирні і гострі страви, копченина.

Кисіль, чорниця, айва, кизил, шоколад, вироби з кремом.

Жирні і гострі соуси, хрін, гірчиця, перець, хрін.

Какао, натуральна кава, міцний чай. 

Тваринні і кулінарні жири.

Обмежують картоплю.

НЕ Є ЛІКАРСЬКИМ ЗАСОБОМ. ПЕРЕД ПРИЙОМОМ ПРОКОНСУЛЬТУЙТЕСЯ З ЛІКАРЕМ.
З інформацією ознайомлений(а), приховати